top of page

Zombificarea unei rase


Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost interesati de aplicarea unor seturi de norme, coduri, pentru a elimina haosul si anarhia din societate (de ex. Codul de legi al lui Ur-Nammu, Codul lui Hamurabi, despre care am inteles ca este pe agenda Parlamentului Romaniei, fmm de ministru impotent intelectual). Biblia nu este nimic altceva decat un cod de reguli care oranduiesc traiul intr-o societate si, avand in vedere cate secole a guvernat lumea, cel care a scris-o este Dumnezeu sau cel mai desteapta persoana (ca sa fiu politically correct) ce a trait vreodata.

Pana si prevederea din Koran despre posibilitatea de a avea mai multe neveste izvoraste dintr-o logica sociala. Prea multe femei erau singure din cauza razboaielor ce le omorau barbatii. Si atunci, pentru a asigura un mediu normal in care sa creasca copiii, s-a permis unui barbat sa aiba mai multe neveste. Este insa adevarat ca in ziua de azi, majoritatea covarsitoare a musulmanilor au o singura nevasta. Au descoperit si ei ca e greu sa faci fata uneia daramite mai multor femei.

In timp, legile au evoluat, au pierdut imbracamintea religioasa, au pierdut caracterul de a fi actul de vointa al unei singure persoane. Din pacate, au devenit atat de stufoase, complicate, ambigue, incat avocatii, porcurorii, notarii si judecatorii ajung sa se paruiasca intre ei. Nu degeaba s-a nascut expresia ca acolo unde sunt doi juristi sunt trei pareri. Si poate tot de aceea am auzit spunandu-se ca un avocat pe fundul oceanului reprezinta un inceput bun…..

Atunci cand legile sunt prea complexe, cand nici macar cei ce se pregatesc asiduu sa le aplice nu le mai inteleg, ei nu le mai aplica si ceilalti nu le mai respecta. Bine, nu complexitatea este motivul exclusiv pentru nerespectarea legilor dar nu acesta este subiectul de azi.

Subiectul de azi este ca atunci cand legea nu mai este aplicata si respectata, relatiile sociale sunt guvernate de: in cine am incredere, cu cine am un interes comun, alaturi de cine pot castiga ceva, alaturi de cine am cel mai putin de suferit, samd. Si atunci, cele de mai sus plus lipsa unui minim “rule of law” duce la formarea unor grupuri de tip mafiot care isi protejeaza interesele mai mult sau mai putin pasnic.

Traiam pana relativ recent cu convingerea ca adevarul, fiind adevar, se va ridica singur deasupra minciunii, fara prea multe eforturi. Si, in mod normal, asa ar trebui sa fie. Insa, fiind inconjurati de multe grupuri de tip mafiot, eforturile pe care trebuie sa le faci pentru a dovedi adevarul sunt zdrobitor de mari. Nu toti cei din grupurile acestea de tip mafiot sunt in esenta rai dar nici nu te vor ajuta pentru ca apartenenta la acel grup mafiot este singura metoda usoara de a-si satisface interesele. Si atunci, “Decat sa planga mama mai bine sa planga ma-sa!”

Nu e nevoie de un virus care sa zombifice rasa umana. Acele imagini apocaliptice ale societatii umane sunt deja prezente in jurul nostru intr-o forma sau alta. Si daca nu esti de acord cu mine inseamna ca fie faci parte dintr-un grup de tip mafiot (dar fie nu o realizezi inca fie nu vrei sa o recunosti) fie inca mai crezi in imaginea idilica din carti.

bottom of page