top of page

O noua perspectiva…..

Suntem ata de mult obisnuiti cu universul pe care ni l-am creat incat uneori nu vedem padurea din cauza copacilor. Adesea ni se intampla ca cineva nou in universul nostru sa ne puna o intrebare despre vreun obicei de al nostru care sa ne lase cu gura cascata. Adevarul este ca asa eram obisnuiti sa facem acel lucru si niciodata nu ne-am intrebat daca l-am putea face altfel.

Problema este ca oricine ne-ar pune obiceiurile sub semnul intrebarii tot din orasul, tara, continentul, planeta aceasta vine si este sluga unor uzante, mai ales azi in era transferului instantaneu al informatiilor.

Tocmai de aceea, cel mai bine ar fi sa vina un etraterestru si sa se uite la ce si cum facem, la cine suntem. In acceptiunea generala, un extraterestru, daca ajunge pana la noi, face parte dintr-o societate mult avansata, cel putin tehnologic, si, pentru ca asa ne-au aratat filmele, ar fi o fiinta foarte rationala. Sa vezi atunci intrebari si sprancene ridicate!!

De exemplu, daca un extraterestru ar vedea cum ne plimbam cainii si cum le culegem rap s-ar intreba, pe buna dreptate, care este specia dominanta pe aceasta planeta. La fel de bine, cand o masina este facuta sa parcurgi distanta dintre A si B si un singur tip de masina ar fi de ajuns, de ce oare avem sute, daca nu mii de tipuri de masini? De ce ne luam SUV-uri desi cauciucurile acestora nu vor gusta niciodata altceva in afara de asfalt? De ce dupa ce am mancat copios sfarsim masa cu o bomba calorica ce se numeste desert? De ce mancam pentru gustul mancarii si nu pentru ca avem nevoie sa producem energie pentru consumul zilnic? De ce avem impresia ca orice consumam zilnic vine de undeva unde exista cantitati infinite din acel ceva? De ce liderii sunt alesi in urma unui concurs de popularitate si nu pe baza calitatilor lor? De ce? De ce? De ce?

Ei bine, acel extraterestru nici macar nu va veni din cosmos. El este construit pe aceasta planeta de anumiti oameni foarte dotati din punct de vedere tehnic dar care, din pacate, nu simt deloc constrangerile morale si etice, fiind sufocati de simpla intrebare: as putea sa construiesc asa ceva?

Daca nu v-ati dat seama, este vorba de inteligenta artificiala. Acum, singurele reguli ale roboticii avansate au fost scrise doar intr-un roman de science fiction. Ele nu au putere de lege in adevaratul sens al cuvantului. Este greu sa concepi linii de cod care sa defineasca bunatatea, empatia, tristetea, creativitatea, bucuria, entuziasmul….. Aceste masini vor fi programate doar cu informatii cuantificabile rational. Si atunci, sa nu va mirati cand ele vor aparea, se vor dezvolta, vor putea lua decizii, vor putea implementa acele decizii fara ajutorul nostru si vor descoperi ca omenirea este o constructie total nerationala, ilogica si daunatoare. Si asta doar pentru ca nu vor fi in stare sa o inteleaga cu uneltele eminamente rationale pe care le vor avea la indemana.

In urma cu putin timp, niste ingineri au creat doua computere fiecare continand cate o unitate de inteligenta artificiala, le-au conectat intre ele. In scurt timp, cele doua computere au inceput sa comunice intre ele, au generat un limbaj nou, au exclus interfata cu omul si singura metoda de a le opri a fost sa fie scoase din priza. Bine ca nu erau conectate la internet……

Stiu ca suna bizar in aceasta zi in care sunteti absorbiti de powerpoint-uri si excel-uri dar Skynet will soon be online.

Ail bi bac!

bottom of page