top of page

Suntem suma a tot ce ni s-a intamplat pana acum…..

Nu am sa vorbesc despre eterna dilema a unei tabula rasa versus unei mosteniri genetice. Daca exista cu adevarat un liber arbitru sau daca destinul ne este scris deja. Desi ceea ce am sa spun nu este total strain de aceste discutii.

Cred cu tarie ca suntem modelati de fiecare intamplare din viata noastra. Fiecare intamplare naste o conduita viitoare. Daca punem mana pe plita si aceasta este fierbinte, data viitoare vom testa mai intai caldura plitei chiar daca suntem intr-o zi de iulie.

Prin toate aceste intamplari trecem singuri si fiecare minut sau zi mai adauga un strat, o culoare, o nuanta. Si atunci cand trecem prin aceste intamplari alaturi de cineva, modificarile sunt diferite pentru fiecare din cei doi si nu neaparat mai usor de inteles pentru partenerul in intamplare.

Cand cineva ne priveste si vede un strat exterior verde, e convins ca este everde. Mai ales ca a mai vazut oameni cu verde la exterior. Si daca ultimul strat este, de fapt, galben asternut peste un fond albastru? Este imposibil sa catalogam un om fara a cunoaste prin ce a trecut, fara a cunoaste intamplarile care l-au modelat. Dar suntem obisnuiti sa incadram un om pe care il intalnim intr-o anumita grupa si, pentru usurinta si comfortul nostru, ne grabim sa facem aceasta incadrare intr-un timp foarte scurt. Astfel, incadrarea fiind finalizata, ne vom modela conduita fata de acel om prin prisma grupei in care l-am situat, in urma unei analize grabite si superficiale.

Am sa dau un exemplu. Aud expresia: “Einstein era toba de matematica!” Pentru aproape toti aceasta afirmatie este adevarata, in termeni absoluti. Si totusi, adevarul este ca Einstein era sub-mediocru la matematica in timpul facultatii. Einstein era un vizionar si mai intai genera o idee pe care apoi se straduia sa o dovedeasca stiintific. Si cand avea nevoie de matematica pentru a-si dovedi teoriile el apela la prietenul lui, Marcel Grossmann, matematician renumit sau la Michele Besso. Nu a ascuns asta niciodata dar asta nu impiedica o planeta intreaga sa il considere un matematician desavarsit.

Daca vedem pe cineva intr-un restaurant mancand cu stanga il catalogam imediat ca este stangaci dar nu observam mana dreapta asezata pe genunchi si invelita intr-un corset de gips.

Si acum priviti din nou oamenii din jurul vostru si ganditi-va daca nu cumva i-ati incadrat gresit. E nevoie de timp pentru asta, timp pe care nu il aveti.

Bine, oricat v-ati uita la Dragnea, el tot un bou ramane......desi s-ar putea sa fie mai mare sau mai mic de cat il vedeti acum.....

bottom of page