top of page

Romanii sunt un popor de ninja…..

Pentru cei care nu au vazut filme cu ninja “pa video”, dati-mi voie sa explic la ce comportament ninjamatic ma refer. Cand erau incoltiti, ninja arucau petarde cu fum pentru a-si ascunde fuga, pentru a se ascunde, pentru a nu mai fi gasiti si ucisi…. Tot pentru necunoscatori, ninja erau de fapt un fel de haita de asasini platiti si nu vreo ceata de luptatori onorabili.

Cand Traian a vrut sa treaca Dunarea, Decebal si-a pus oamenii sa taie o padure intreaga la nivelul staturii unui om si a imbrace copacii in haine de dac. Un pic de fum de ninja care a intarziat trecerea Dunarii de catre romani. Dar romanii tot au trecut pana la urma. Vlad Tepes a inventat atacul noaptea in tabara turcilor cu osteni imbracati haine turcesti pentru ca genera confuzie si a macelari niste turci. Un alt fel de fum. Pentru cine a citit istorie stie ca in zilele urmatoare Vlad si-a cam luat-o de la turci, de fapt.

Alexandru Ioan Cuza se deghiza in taran si mergea printre tarani pentru a le afla ofurile. Le-o fi aflat el dar dincolo de reforma agrara care, printre altele fie spus, a fost elaborata in urma unei lovituri de stat data chiar de el, nu prea a schimbat mare lucru.

Istoria romaneasca este plina de petarde de ninja. Dar in timp ce luptatorii japonezi s-au rezumat la a-si usura fuga, noi am dus metoda la rang de arta. Petarde dupa petarde aruncate in jurul nostru pentru a ascunde cine suntem de fapt si pentru a proiecta o imagine care sa fie macar comestibila.

Exemplele sunt numeroase. Astfel, un personaj jalnic, fara nici o realizare, fara nici o casa si un copac lasate in urma lui, se alatura unui alt personaj cu o oarecare notorietate si oarecare probitate morala incercand sa imprumute din imaginea acestuia. Si ii iese. Si daca nu ii iese, gaseste un grup pe care sa il capuseze si sa imprumute din notorietatea acestui grup. Si, daca mai ajunge sa il si conduca printr-o intamplare a soartei sau prin metode jenante, cu atat mai bine.

Pentru prietenii mei motoristi, iti faci o masina clasica dar pui un motor modern pe care il ascunzi cu un capac de culbutori ce seamana cu cel al motorului original. Si iti iese. Pentru ca lumea s-a obisnuit atat de mult cu fumul ca nu il mai vede fum ci realitate si corectitudine.

Vezi tot felul de poze ale unor oameni publici si cand ii/le intalnesti public iti vine sa zici: Du-te dracu, ca nu esti ala/aia! Dar si aceste persoane traiesc si incaseaza marunte venituri din publicitate pe baza imaginii create si nu pe baza realitatii. De cate ori nu ati vazut una despre care se stie ca este prostituata facand reclama la te miri ce aspiratoare. Dupa cum zicea un prieten de al meu, ele au depasit faza de curva. Au devenit sotii si mame! Un alt fum.

Ceea ce incerc sa spun este ca este din ce in ce mai greu sa distingi adevarata fata a unui om. Oamenii se inconjoara de atat de mult fum ca nici un vant din lume nu-l va putea inlatura vreodata. Si din asta se nasc tot felul de consecinte amare. Una dintre acestea fiind ca, vazand numai fumul, oamenii accepta in jurul lor sau aproape de ei niste netoti nedemni.

Sau, mai rau, se uita la normalitatea ta si se jura ca normalitatea este un fum si, de fapt, esti altfel, pentru ca nu se poate sa fii inocent…..

Azi dimineata mi-am adus aminte un banc:

Bula si Strul mergeau prin padure. La un moment dat, Bula vede un cacat si il convinge pe Strul sa il manance in schimbul a 10 lei. Dupa o vreme, Strul isi da seama ca a mancat un cacat. Dar vede si el unul si il convinge pe Bula sa il manance tot inschimbul a 10 lei. Dupa o vreme, Bula zice: Bai, boule! Amandoi am mancat cacat si nici nu avem mai multi bani. Dar Strul raspunde: Da! Dar au crescut rulajele!

Deci nu conteaza ca mananci cacat atat timp cat poti da o petarda de fum care distorsioneaza realitatea. Cautam o vindecare pentru fum cand, in esenta, ar trebui sa gasim o metoda sa inlaturam fumul. Si daca facem asta, societatea se va regla singura. Dati drumul la ventilatoare!!!!!

bottom of page