top of page

Acasa si emigrantii....


Romanii se impart in multe categorii dar astazi ma intereseaza impartirea lor intre cei care pleaca si cei care raman.

Respect decizia celor ce hotarasc sa plece din Romania in cautarea unui trai mai bun. Pana la urma, toti ne dorim sa traim intr-o tara fara sa ne mai minunam ca se spala trotuarele, se inlatura zapada sau exista autostrazi. Am spus ca le respect decizia si le-o inteleg. Am curajul sa spun ca i-as si aprecia daca la un moment dat s-ar si intoarce pentru a face ceva bun aici. La inceputul secolului 19 era la moda sa iti trimiti odrasla la studii la Viena sau la Paris. Ei nu au ramas insa acolo. S-au intors in tara si din ideile lor s-au nascut doua revolutii (1821 si 1848), Unirea Principatelor, razboiul de independenta, doar pentru a enumera cateva evenimente care au schimbat fundamental soarta acestei tari.

Fara discutie, colindatorii zilelor noastre au un efect benefic, in principal, prin banii pe care ii trimit in tara dar si multe efecte negative (copii crescand fara parinti in tara fiind unul dintre ele).

Ce nu imi place mie absolut deloc este faptul ca in ultimii ani incepem sa impartim romanii in categoria buna (cei care au plecat) si categoria rea (cei care nu au plecat). Uitam ca motivatiile ce ne indeamna sa plecam sau sa ramanem sunt multiple si diverse. Niciodata nu putem compara mere cu pere. Dupa o detasare ca avocat in Amsterdam acum mai multi ani, am ales sa ma intorc desi aveam oferte foarte bune sa raman. Sunt mandru si bucuros ca m-am intors. Poate si pentru ca am fost norocos si mi-au mers bine lucrurile in Romania. Este adevarat ca uneori sunt trist. Dar nimic nu vine fara foarte multa munca, in tara sau aiurea.

Ne mandrim cu cate un roman care a plecat in strainatate si ii merge bine. De parca am fi surprinsi ca ii merge bine. Munceste si e cinstit. Am ajuns sa ne surprinda ca romanii pot munci si castiga cinstit o paine? Dar oare cand o sa ne mandrim cu cei care au ramas in tara si nu pentru ca nu ar fi putut pleca ci pentru ca au vrut sa ramana. Pentru ca au un vis si o menire in Romania. Cand o sa incetam sa ii consideram pe acestia inferiori celor ce au plecat?

Nu imi place deloc atunci cand un roman vine in tara, in vacanta de iarna sau de vara si, descarcand pachetele cu cozonaci luate pentru saracele rude din tara, de la reduceri din vreun magazin de pe drum, se uita in jur si exclama: “Vai de capul vostru! Din rau in mai rau. Nici nu stiu de ce mai vin acasa!” ……. Pentru ca este acasa!!!! Si pentru ca omul sfinteste locul!!!! Cand parasesti o casa de ce temiri peste ani ca o gasesti in paragina? Casa nu se intretine singura.

Multi prosti aici, multi prosti afara! Multi oameni vrednici afara si cativa care au mai ramas prin tara. Atata pot si ei sa mai faca………

bottom of page