top of page

De ce nu cred in eficienta protestelor……

Ma uit la televizor, citext stirile si ma apuca o stare de agitatie si de nervi. Din capul locului vreau sa clarific ceva: nu imi plac deloc politicienii si din tagma lor, cel mai mult mi displac cei din PSD.

Trebuie sa fii absolut idiot sa apari cu doua ordonante de gratiere si amnistie fara cea mai mica discutie publica. Un element esential al oricarei legi noi este necesitatea. De ce era asa urgent sa apara aceste doua ordonante? Eu am citit ordonanta de gratiere. Sunt clar exceptati de la gratiere cei care au fost pedepsiti pentru infractiuni de coruptie. Scrie negru pe alb. Prin lipsa de comunicare, prin graba stupida de a le promulga, prin reactia prompta ai opozantilor politici, faptul ca aceste indractiuni nu erau obiectul gratierii a devenit total necunoscut. Ba mai mult, toata tara urla ca si cum tocmai acei infractori ar fi fost gratiati, desi……

Era nevoie de gratiere si amnistie? Habar nu am. Daca aceste doua teme erau supuse discutiei publice probabil ca am fi aflat. Asa, nu vom afla niciodata…. Oare PSD-istii sunt asa de prosti incat sa nu fi putut anticipa reactia violenta a societatii? Si daca nu sunt atat de prosti, au nesocotit reactia strazii pentru ca presiunea era prea mare si trebuiau sa le promulge? Si de ce sa le promulge? Ca nu isi scapau coruptii de nimic. In fine…. Mintea mea nu poate sa dezlege acest mister.

Revin totusi la proteste si la istoria catorva in Romania. Decembrie 1989: o fi fost un protest spontan? O fi fost o mascarada? Cert este ca cine trebuia sa puna mana pe putere in 1989 a pus mana pe putere. Si s-au folosit de elemente sincere, oneste de protest. Mineriadele: un protest sincer si necontrolat in Piata Universitatii? Poate da! Poate nu! Toti minerii erau batuti in cap? Nu cred. Au fost manipulati si a iesit ce a iesit. Iarasi, in urma unor proteste si contra-proteste, cine a avut de castigat a castigat. Decembrie 2004: Oameni sinceri se bucurau in piata sau asteptau sa fie certificata schimbarea. PSD-ul pierdea alegerile. Basescu apare cu un discurs ca se fura alegerile. Lumea innebuneste si protestele se extind. Iarasi, cine a avut de castigat ceva a castigat. 2015: Se tot incearca debarcarea PSD-ului. Protestele impotriva generalului UNPR parca nu sunt suficient de puternice. Colectiv….. un eveniment tragic. Aranjat sau nu , nici nu mai conteaza. Peste 60 de tineri mor in acel incendiu. Tragedia este folosita in timpul protestelor. Este poate pentru prima data cand manipulatorii protestelor au fost foarte vizibili. Iarasi, cine avea de castigat ceva a castigat.

Daca privim cu atentie, toate protestele sincere au fost furate de oamenii politici care doreau sa castige ceva. Dreapta romaneasca are aderenta la oameni folosind mesaje anti-comunism, anti-coruptie uitand ca si printre ei sunt si fosti comunisti si recent dovediti corupti. Stanga romaneasca este incapabila sa genereze aderenta la public cu vreun mesaj. Tocmai de aceaa folosesc autocarele….

Admir protestele sincere. Cele generate de emotii pure si lipsa de interes personal imediat. Admir, adica, primele ore ale oricarui protest spontan sincer. Dupa aceste ore, orice protest in Romania este furat de cei care pot avea mai mare priza la public si este folosit in scop personal.

Din nou, tara este divizata intr-un pro “ceva” si anti “ceva”. E ca si cum ni se da de lucru sa nu vedem imaginea din spatele fumului…..Atunci cand la protest nu o sa apara nici un politician, indiferent de culoarea sa, atunci cand la un protest nu o sa fie prezent nici un agitator sau securist, acel protest este unul sincer si curat. Dar nu o sa obtina nici o schimbare …. Asa cum nici protestele furate nu aduc nici o schimbare pentru viata noastra. Dupa ce securistii, agitatorii, politicienii si-au atins scopul lor, scopul strazii este ignorat, uitat…..

Nu va mai lasati manipulati nici de aia nici de ceilalti. Este ca la televizor. Daca nimeni nu se uita la un anume canal, acel canal dispare din imposibilitatea de a se finanta prin publicitate. Ia hai sa nu ne mai uitam la politicieni! Ia sa refuzam sa mai fim masa de manevra! Daca nu ii mai vede nimeni ca si-o trag unuii altora poate le piere cheful si fac si ei in cele din urma ce ar trebui sa faca: sa administreze tara.

Urasc PSD-ul si iubesc liberalismul. Dar nu liberalii astia de acum. Ci pe aia care schimbau cursul istoriei tarii aducand un rege, faceau ceva pentru tara asta si nu doar vorbeau steril…..

bottom of page