top of page

Carpe diem.....


Ma tot intreb de ce ajungem sa desconsideram alegerile pe care le facem. Nu ma gandesc doar la alesii poporului ci si la oamenii pe care ii alegem sa faca parte din viata noastra. Dar si la alegeri care nu au legatura cu oameni.

Devin ei rai la un moment dat dupa ce ii alegem? Este perceptia noastra gresita inainte de alegere? Ne vand ei o imagine mincinoasa? Il alegem doar pentru varianta cealalta este mai rea? Alegem dupa un criteriu ce nu are legatura cu alegerea in sine, doar pentru ca ne place acea persoana mai mult ca alta? Ne lipseste curajul sa facem alegerea ce pare mai buna?

Ca de fiecare data, nu exista o singura cauza ci o suma de cauze care atrag un anumit efect. Fara discutie, fiecare cauza are o pondere diferita in atragerea unui anume efect. Si pentru ca nimic nu este doar alb sau doar negru, exista si alegeriel unicriteriale, pentru ca nu suntem echipati cu inteligenta, maturitatea, diligenta, indrumarea si educatia necesare calificarii criteriilor, stabilirii importantei lor in alegerea pe care trebuie sa o facem.

De cele mai multe ori, alegerile produc efecte nedorite pentru ca sunt pripite, pentru ca nu petrecem suficient timp analizandu-le, simtindu-le, anticipandu-le, traindu-le. Si cu toate acestea, nu exista alegeri bune si alegeri proaste. Exista doar alegeri. Efectele pot fi appreciate mai mult, mai putin sau deloc. Dar odata efectuata alegerea trebuie sa iti asumi efectele, oricare ar fi ele. Efectele nedorite pot fi inlaturate prin corectarea alegerii dar numai in situatia in care aceasta corectie este posibila ulterior.

Intr-un numar insemnat de cazuri, facem o anumita alegere ca sa impiedicam un anumit efect nedorit, efect posibil si chiar probabil dar nu neaparat cert, desi posibilele efecte dorite ar fi mai multe ca numar.

In totalitatea cazurilor insa, alegerile noastre sunt unilaterale si le vom lua la momentul cand suntem pregatiti sa le luam. Alegerile presate de timp au toate sansele sa nu fie oportune. Sunt construit sa cantaresc foarte mult alegerile pe care le fac, inainte de a le face. Sunt construit sa trec prin suferinta cantaririi unei alegeri atunci cand analiza in sine pare ca face lucrurile mai tulburi in loc sa le faca mai clare. Sunt construit sa accept si sa par indiferent la frustrarile celor care asteapta o alegere. Dar stiu ca atunci cand am facut o alegere, ea este bine cantarita, ii anticipez efectele si sunt pregatit sa le accept, chiar si pe cele mai putin placute.

“Carpe diem” nu inseamna, in opinia mea, sa traiesti clipa dus de val ci sa o traiesti asa cum iti place. Si daca imi ia ceva timp sa fac o alegere nu inseamna ca sunt nehotarat ci doar ca eu pun pret pe alegerile ce le fac.

Evident ca o sa ma intrebati cum se impaca asta cu automobilismul sportiv. Ca acolo e nevoie de reactii prompte si mai putin de cantarit. Am sa va spun ceva: inainte de fiecare urcare la coasta eu derulez in gand acea urcare de cel putin zece ori. Stiu exact ce am de gand sa fac si unde. Si stiu si unde voi forta un pic si unde trebuie sa ma astept la eventuale surprize. Si stiu inainte de fiecare urcare unde anume voi face ceva altfel decat la urcarea anterioara Si fiecare urcare este mai rapida decat cea anterioara. Pentru ca nimic din ce facem nu este doar a te urca in masina si a merge tare si apoi vedem noi ce si cum. Dar asta nu inseamna ca bucuria si exhuberanta sunt sufocate de analitic. Ci doar ca eu imi caut acea bucurie cu rabdare si in stilul meu….

bottom of page