top of page

Diletantul

Ce este diletantul? Este persoana care nu adanceste problemele profesiunii sale. Adica ne identificam prin titlul pe care il purtam dar nu prin faptele noastre, fapte ce ar trebui sa ne defineasca.

Din pacate, in jurul nostru vedem prea multi astfel de oameni. Oameni care ajung sa ocupe o functie printr-un concurs de imprejurari. Nu degeaba in Romania spunem “la locul potrivit la momentul potrivit”. Dar parca mult mai cu folos ar fi “omul potrivit la locul potrivit”.

A disparut din constiinta noastra nationala mandria de a face un lucru bine. Am ajuns sa facem ceva cat sa treaca si ziua de azi. Asta pentru ca nu mai stim sa facem lucruri. Stim doar sa spunem ca facem lucruri. In loc sa lasam capul in jos, sa ne facem treaba bine, sa ne traim zilele cu bucuria unui lucru facut bine nascocim povesti cum ca suntem cea mai luminata natie de pe pamant pentru ca Poenaru a inventat stiloul sau pentru ca motorul cu reactie a fost inventat de Coanda.

Am fi o natie aleasa daca in fiecare zi am face ceva sa ne pastreze acolo in frunte. Nu sa apelam la aceleasi exemple din trecut. Pe vremea cand Coanda inventa motorul cu reactie, Singapore era o amarata colonie englezeasca. Acum? Singapore este un pol important al Asiei in timp ce noi inca ne laudam cu Coanda. Singapore nu are nici prea mult pamant, nici zacaminte, nici munti, nici rauri. Au insa disciplina si pofta sa munceasca. Ar fi un exercitiu bun pentru cei care nu au ajuns in Singapore sa mearga acolo si sa le invete istoria.

Poate nu trebuie sa ajungem pana in Asia sa invatam ceva ce ne-ar readuce pe calea dreapta. Avem exemple in jurul nostru. Serbia, de exemplu, nu s-a asezat in genunchi in fata licuriciului, tace, munceste si face. Nu tara ci fiecare om de acolo.

Mimam munca, mimam cinstea, mimam onoarea si ne activam civic numai cand….. pardon…..nu ne activam ci suntem activati pentru a servi ca masa pentru cina altora. In fiecare zi spunem ca nu ne poate fi mai rau si in fiecare zi descoperim ca, dimpotriva, se poate.

Natia aceasta nu se va salva prin aparitia unui conducator luminat. Natia noastra se va salva doar daca incetam a mai fi diletanti, daca fiecare dintre noi adera, din nou, la valorile pe care din pacate le-am uitat sau le-am inlocuit. Si acele valori sunt: cinstea, harnicia, onoarea, adevarul, truda, bunatatea.

Multi romani traiesc dupa aceste valori. Din pacate prea putini pentru a face vreo diferenta. Dar sper……..

bottom of page