top of page

De ce ne mira rezultatele de la olimpiada?????


Olimpiada este pe sfarsite. Nu mai este un secret pentru nimeni ca rezultatele Romaniei sunt cel putin jalnice. Pe mine nu ma surprinde deloc. Si totusi sunt uimit de surprinderea atator romani. Privesc aceasta olimpiada ca un eveniment parca rupt de realitatile romanesti si sperau la un munte de medalii. Ca si cum acele medalii le-ar mai da o gura de oxigen sa strige in gura mare ce smechera e Romania.

Romania nu mai e smechera de mult la sporturile olimpice. Si, ca in documentarele acelea cu avioane prabusite, cauza esecului o gasim in fiecare zi in jurul nostru si prima cauza o putem data cu circa 26 de ani in trecut.

Pana acum 26 de ani, statul roman vroia sa dovedeasca faptul ca era cel mai bun in toate. De aceea faceam de la ace de gamalie la vapoare. Investea si in sport si rezultatele se vedeau. Dupa cortina de fier si intr-o era cand nu se ofusca nimeni ca o gimnasta mai era si un pic disciplinata de antrenor.

Steaua a castigat Cupa Campionilor pentru ca in spatele ei era Valentin Ceasusescu si toti jucatorii excelenti ajungeau la Steaua. Nadia a luat prima nota de 10 pentru ca traia in cantonament la Deva si manca gimnastica pe paine. Pataichin era canotorul planetei pentru ca bea apa din Snagov in fiecare zi.

Ca in orice sistem, toate rezultatele de dupa 1990 au venit din inertia sistemului care, dincolo de ideile inepte ale comunismului, inca avea sportivi, antrenori, manageri de calitate.

Fast forward 26 de ani…… Statul nu mai investeste nimic in sport, odata cu criza din 2008 sponsorizarile au disparut cu desavarsire, cluburile traditionale de sporturi olimpice au disparut, cluburile existente au sectii de fotbal si cam atat, cantonamentele preolimpice au disparut, antrenorii vechi si buni au murit si altii nu au aparut, presedinti de federatii au ajuns niste imbecili, ….

O medalie olimpica nu este o intamplare. Este rezultatul unei vieti intregi de MUNCA, DURERE, AMBITIE, INCAPATANARE. Si nu de unul singur ci cu un sistem coerent in spatele sportivului. Am ajuns o tara de sportivi semi-amatori sau amatori. Nu spun ca e bine sau rau ci doar ca asta este realitatea.

Intr-o asemenea realitate consider ca este total nerealist sa vrem medalii la olimpiada sau orice de performanta sportiva internationala……..

bottom of page