top of page

O experienta cu gust amar


CE NAIBA AM CAUTAT IN COMISIA DE COASTA?

Anul trecut pe vremea asta faceam parte din Comisia de Coasta a FRAS. Doar cu numele. Ca acea comisie nu a functionat deloc. Ma rog, a functionat doar o luna cand membrii ei au modificat regulamentul sa isi protejeze interesele lor. Dupa asta, liniste si neimplicare.

Regulamentul pentru 2015 era mostenitorul tuturor greselilor facute asupra sa de-a lungul anilor de incompetenti. Un regulament prost, combinat cu interese si incompetenta au generat vicierea campionatului. Campionul din 2015 de la coasta a castigat pe bune o singura etapa. La alta trebuia exclus (interventie la masina in zona de parc inchis) iar la alte doua nu trebuia sa ia startul in mansele de concurs (lipsa unui timp de antrenament). Asa spunea regulamentul. Dar aceasta persoana este prieten la toarta cu domnul presedinte al federatiei. Deci s-a putut. Regulamentar, campionul la coasta al anului 2015 este Lucian Radut.

CE NAIBA AM FACUT LA COMISIA DE COASTA?

Spre sfarsitul anului mi-am asumat sarcina de a prelua Comisia de Coasta si de a face un regulament coerent. Am agreat cu presedintele federatiei ca noul regulament va fi 100% FIA. I-am spus ca trebuie sa ia unele decizii cheie. Una dintre ele era scoaterea sau nu a incalzitoarelor. “Scoate-le!” mi-a zis. Bineinteles ca ulterior a retractat asta in public. Bineinteles ca acel campion facut din pix a comentat ca e decizia mea de a scoate incalzitoarele si o fac pentru a proteja un alt concurent. In treacat fie spus, castigatorul de la Paltinis 2016 (voi reveni asupra etapei) nu a incalzit anvelopele. Mai mult, inainte de prima mansa a stat 20 de minute in prestart (nu s-a intors in parcul de service cand mansa a fost intrerupta). A urcat apoi si a batut etapa.

Apoi, domnul presedinte imi zice ca trebuie sa interzicem bio-etanolul la coasta. Ca asa a facut si la raliu. Eu intreb pilotii ce parere au. Campionul din pix iar zice ca eu vreau sa scot bio-etanolul ca sa protejez un anumit pilot. Fals. Totusi, ar trebui spus ca acel pilot il bate si fara incalzitoare si fara tractiune integrala si fara bio etanol…….

In ceea ce priveste ordinea de start, domnul presedinte FRAS si campionul din pix deviaza de la prevederile FIA si intocmesc ei un text alambicat de cum ne asezam in parc. La Paltinis cine da telefoane ca nu ii convine? Exact! Campionul din pix. Da telefon organizatorului si ii spune textual: Te sun sa iti spun ca a zis Norris sa faci cum iti spun eu! Adica sa devieze de la textul lor pentru ca acest campion din pix era al treilea in parc si onoarea ii era lezata.

CUM S-A FACUT CALENDARUL DE COASTA PENTRU 2016?

Desi convenisem ca autonomia Comisiei de Coasta este sfanta, calendarul competitional pentru 2016 a fost servit. Si cum a fost servit? Cu Straja de Hunedoara (daca voi credeti ca Paltinisul a fost denivelat trebuie sa vedeti Straja). Cu o etapa la Predeal dar nimeni nu stie unde anume la Predeal (se vorbeste de inchiderea DN1 in acel weekend. Succes!). Inainte de intocmirea calendarului, organizatorul de la Sinaia a anuntat in scris ca poate organiza numai in 23/24 iulie. Federatia pierde hartia si apoi uita de ea. In calendar apare Sinaia cu data 30/31 iulie. Primaria protesteaza. Concluzia? Coasta de la Sinaia se suprapune cu Raliul Clujului si nu se poate face nimic. Etapa de la Ranca este incredintata unui om ce nu a mai organizat niciodata o etapa de motorsport. Cat am fost presedinte la comisie l-am tot sunat pe acel om sa il ajutam, sa ne asiguram ca etapa este organizata cum trebuie. A raspuns la telefon o singura data si apoi nu a mai raspuns deloc. Cam atat despre calendarul 2016.

Sa vorbim un pic de etapele de anul acesta de pana acum:

TROFEUL RASNOV 2016

Trofeul Rasnov a avut probleme. S-a anulat o mansa de concurs pe motive temeinice de securitate. Toti lovim in organizator. Dar nimeni nu vorbeste de faptul ca un pilot a imprastiat 6 litri de ulei pe 400m duminica din neglijenta crasa (au uitat sa stranga un colier de la un furtun de ulei). Pai de aici a plecat tot. Ulei cu ploaie si cu mama granulelor absorbante duc la acelasi rezultat inevitabil: aderenta inexistenta. La fel, nimeni nu vorbeste ca un alt pilot s-a incapatanat sa mearga pe ploaie cu slick-uri si cu un amortizor despre care stia ca e defect si ca a lovit masina cronometrorilor din finish.

Vreo problema cu regulamentul? NU!

TRFEUL PALTINIS 2016

Cu saptamani inainte de Trofeul Paltinis anumiti piloti au fost la recunoasteri. Mesajul lor: e denivelat dar se poate merge. In 2012 cand traseul era mult mai denivelat, etapa a fost castigata de un monopost. Deci se putea merge.

Campionul din pix a ajuns pe coasta joi la pranz. Joi seara am stat impreuna la masa. Nici un comentariu. Vineri ne vedem la recunoasteri. Nici un comentariu. Ce face dansul? Pune mana pe un pix si face o hartie. O depune. Mergem impreuna pe coasta si convenim sa punem o atentionare intr-un loc periculos. Radut, Zaberca si campionul din pix sunt de acord ca se poate concura pe coasta si plecam la inscriere glumind si joviali. Dar parca ceva nu e in regula. Cum? S-a aplanat orice conflict? Pai nu e bine! Hai sa mai facem unul. Zaberca (cea mai mare dezamagire pentru mine ca om) ma acuza, fara sa citeasca regulamentul ca m-am urcat pe podium la Rasnov desi am abandonat. Pai ce zice regulamentul? Ca avem puncte si sambata si duminica. Sambata am luat puncte. La clasa mea eram doar 3 concurenti. Cu punctele de sambata si cu prevederea regulamentara ca acolo unde sunt 3 participanti se recomanda organizatorului sa faca podium, totul este ok. Evident ca nu am luat puncte si pentru loc 3 in concurs duminica pentru ca am abandonat. Imi jigneste tatal mort si asta e.

Dupa experienta asta am ales sa imi reconfirm demisia. Nu ai cu cine. Si nu ai pentru cine.

MARELE PREMIU AL ORASULUI BRASOV

Dupa lupte mari convenim sa facem Poiana de 7km. Masinile foarte impinse ale campionilor nostri (unii din pix) nu rezista mai mult de 5 cica. Kamenov, bulgarul care ii batea cu ceasul de la gara la Ranca 2015 pe ai nostri mi-a confirmat in scris ca masina lui rezista si 10km.

Acum mai bine de o saptamana, Politia Brasov ii impune organizatorului sa devanseze etapa cu o zi din cauza unei suprapuneri cu un maraton pe Rasnov. Organizatorul vrea sa anunte imediat. Cine se opune? Presedintele FRAS. Ca merge el la Brasov si rezolva situatia. A fost abia ieri. Nu a rezolvat nimic. Daca se spunea din timp avea toata lumea timp sa isi modifice rezervari, sa isi ia concediu de la servici, etc.

Organizatorul mareste lungimea traseului la 8.3km. De ce? Sa dea el raspunsul. Are legatura cu posibilitatea de a organiza sosirea, parcul de regrupare, etc. Lumea se plange si se revine la 7km.

Ce au toate cele de mai sus cu regulamentul? NIMIC.

Concluzia?

Federatia este incompetenta, organizatorii se zbat (si numai datorita lor avem etape de coasta), arbitrii de traseu si de parc sunt nepregatiti. Iar pilotii? Ca peste tot in societatea romaneasca. Unii sunt inteligenti. Altii ........ Unii, cei de sus de tot, isi vad numai propriile interese si ii doare la basca de restul concurentilor. Unii sunt educati. Altii in afara de faptul ca se tin de volan bine sunt niste inculti fara 7 ani de acasa.

Daca vreti schimbare in motorsportul romanesc, schimbarea incepe cu fiecare dintre noi indiferent de rolul pe care il avem la curse: oficiali, organizatori, piloti, spectatori, mecanici, etc.

Eu vin la toate etapele. Ma dau la deal, la vale, pe 2km sau pe 10km, vinerea sau duminica. Cum vreti voi. Si fara sa comentez. Si daca nu imi mai place sa vin, nu mai vin……

bottom of page