Se ştie deja, unele dintre cele mai frumoase povești din lumea automobilistică au debutat întâmplător, într-un garaj; dintr-o ambiție, dintr-o dorință sau, pur și simplu, dintr-o coincidență. A fost și cazul lui Fiat X1/9, celebru în Italia și ca Icsunonove.
Suntem la finele anilor ‘60, în garajele Bertone, unde Marcello Gandini și Nuccio Bertone tocmai revoluționaseră lumea cu Lamborghini Miura. A fost marea intrare în scenă a lui Gandini, însă atelierele Bertone aveau deja o istorie lungă și frumoasă. Un bun exemplu este micul Fiat 850 Sport Spider. Colaborarea celor de la Fiat cu atelierele Bertone pentru simpaticul roadster se încheiase cu un mare succes. Iată, însă, că sosise vremea pentru ceva nou.
Fiat punea ceva la cale. Iar asta a devenit clar ca lumina zilei după ce toată lumea a aflat de prototipul lui Dante Giacosa, Autobianchi Primula, un concept car cu cu tracțiune față. Evident, cei de la Bertone au mirosit din vreme revoluția, așa că s-au pus pe treabă. Exercițiul a constat în montarea motorului de la Fiat 128 pe trenul de rulare al Primulei. Rezultatul, un concept car revoluționar, Autobianchi Runabout, a fost prezentat la Salone dell’automobile di Torino, în anul 1969. Proiectul Runabout, o mașină care se asemăna mai curând unei şalupe de viteză, nu făcea decât să reitereze statutul de mare inovator al lui Gandini.
Tot acum debutează și cei de la Fiat cu noul lor proiect, X 1/1, adică celebrul 128. Evident, mult mai puțin surprinzător. Impresionați, oamenii de la Fiat decid să unească cele două modele, deschizând, astfel, ușa unei noi colaborări ce avea să facă istorie. A luat, astfel, naștere, în anul 1972, Fiat X1/9. Rezultatul final nu a fost la fel de avangardist precum prototipul Runabout, însă „marca” Bertone rămâne vizibilă. Silueta inspirată de şalupele de viteză nu este în niciun fel trădată; poate doar ușor adaptată, astfel încât produsul final să fie „cost effective.” Cu alte cuvinte, Fiat X1/9 era suficient de atrăgător pentru a stârni interesul publicului, dar și suficient de practic pentru producția de masă.
Cu o lungime de 3,8m și o construcție extrem de compactă, noua reușită Bertone/Fiat rămâne, chiar și astăzi, o mostră de eficientizare a spațiului. Habitaclul era suficient de încăpător, iar modelul dispune, pe deasupra, de două portbagaje, unul in fata si unul in spate, dupa motorul montat central. . Singura problemă era aceea că, la momentul lansării, X1/9 nu era atât de agil pe cât părea la prima vedere. Sigur, asta și pentru că motorul împrumutat de la 128 fusese conceput pentru o mașină compactă, de familie, nu pentru un sport coupe ce-si dorea, poate, să concureze cu celebrele Lotus Europa și Porsche 914. Primele modele Fiat X1/9 erau dotate cu un motor de 1,3 L care generau 75 HP (170 km/h). Asta fără a mai pune la socoteală faptul că, pentru piața americană, Fiat X1/9 era „îngreunat” de tehnologia necesară controlului emisiilor (i.e. „depollution”), precum și de barele de protecție impuse de exigențele federale pentru sporirea siguranței pasagerilor.
Într-o primă fază, Fiat rezolvă aceste neajunsuri prin schimbarea cutiei de viteze și prin înlocuirea carburatoarelor Weber cu sistemul de injecție Bosch L-Jtronic. În 1978 motorul este înlocuit cu unul mai puternic, de 1498 cc, 85 HP (176 km/h). Modelul rezultat de pe urma tuturor acestor schimbări este cunoscut și sub numele de „X1/9 Five Speed”. Cu toate acestea, în anul 1982, producătorul italian se retrage de pe pe piața americană. Și, tot în 1982, hotărăște părăsirea zonei sport, predându-le definitiv ştafeta celor de la Bertone.
Mai există, însă, și o istorie secretă a lui Fiat/Bertone X1/9, și anume istoria idilei sale cu raliurile. Primul model de raliu a fost semnat de către elvețienii de la Filipinetti, în anul 1973. Omul din spate a fost Mike Parkes, cel care, nu peste foarte mult timp, avea să uimească pe toată lumea cu Lancia Stratos. Modelul Filipinetti era dotat cu un motor de 1290 cc, 160 HP (210 km/h) si sistem de injecție Lucas.
A urmat un X1/9 realizat în colaborare cu Abarth, prin care se dorea înlocuirea lui 124 Spider cu. Modelul rezultat era dotat cu un motor de 200 HP, iar caroseria cântărea aproximativ 750 kg. În ciuda potențialului foarte mare, modelul nu are o viață prea lungă, Fiat decizând să investească în pregătirea pentru competiții a Lanciei Startos și a modelului Fiat 131, care a și câștigat, de altfel, World Rally Championship în 1977, 1978 și 1980.
Ulterior, în 1975, Fiat X1/9 a fost ales de către Dallara pentru a participa la World Sports Championship Group 5. Modelul era dotat cu un motor de 1.290 cc, cu sistem de injecție Kugelfischer și genera 192 HP (230 Km/h). Caroseria a fost și ea modificată pentru a fi mai ușoară, cântărind cu 200 kg mai puțin față de modelul de serie.
În anul 1989, după mai bine de 140.000 de exemplare produse sub sigla Fiat și peste 19.000 sub sigla Bertone, Icsunonove este scos din producția de serie. Continuă, însă, să rămână o mașină extrem de îndrăgită, cu fani în toate colțurile lumii, care o apreciază pentru aerul clasic, pentru anduranță și pentru faptul că rămâne, indiscutabil, un simbol al anilor ‘70.
Comments