top of page

Citind DEX-ul

Suntem la o cotitura importanta. Nu stiu cati dintre noi ne dam seama de asta. Cum sa ne dam seama incotro ne indreptam daca nici nu stim de unde venim? Am fost invatati sa credem ca numai una din cele patru tipologii de mai jos poate reprezenta startul sau destinatia. Recurg la DEX pentru a le intelege mai bine. Si aflu asa:

-DICTATÚRĂ, dictaturi, s. f. 1. (În Roma antică) Demnitatea, puterea, autoritatea exercitată de un dictator. 2. Regim politic în care întreaga putere este deținută de o persoană sau un grup de persoane, într-o manieră autoritară, arbitrară, recurgând la forță și coerciție. – Din fr.dictature, lat. dictatura.

-OLIGARHÍE s. f. 1. formă de guvernământ în care puterea este exercitată de un număr mic de persoane sau de familii. ◊ grup de persoane care exercită puterea într-o asemenea formă de guvernământ. 2. ~ financiară = grup restrâns de reprezentanți ai capitalului financiar care dețin sau controlează ramurile principale ale economiei. (< fr. oligarchie)

-DEMOCRAȚÍE, democrații, s. f. Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea. – Din fr. démocratie.

-ANARHÍE s.f. Dezordine, dezorganizare, lipsă a oricărei organizări și conduceri, haos; indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată. [Gen. -iei. / < gr. anarchia, cf. rus. anarhiia, it. anarchia, germ. Anarchie].

Nici DEX-ul nu ma ajuta. Pentru ca eu cred ca niciodata in istoria vreunui stat nu a existat una din formele de mai sus de sine statatoare. De exemplu, in timpul revolutiilor avem de a face cu o dictatura anarhica. In timpul democratiei vestice avem, de fapt, de a face cu o democratie oligarhica (capitalism). In timpul comunismului/fascismului vorbim de o dictatura pseudo-democratica.

Democratia, de sine statatoare este o utopie cel mai ades folosita ca o momeala pentru a canaliza plebea spre un tel, in esenta, dictatorial/oligarhic. Intentata la nivel filozofic de greci, practicata de romani, poate ultima societate cu adevarat democratica. Dar si romanii, din cand in cand, confereau puteri dictatoriale unui singur om…….

Ma uit in jur si parca nu inteleg nimic. Cred ca strabatem drumul democratiei dictatoriale si pe alocuri anarhice spre destinatia unei oligarhii dictatoriale. Si drumul este presarat de minciuni, manipulari, teama indusa constient, forme fara fond, jumatati de adevar. Jumatatea de minciuna este deja normalul si general acceptata. In curand …. minciuna intreaga…….

Sau poate, adevarul, onoarea, cinstea, dreptatea, curajul mai au inca ceva de spus.

bottom of page