top of page

Rolls Royce Phantom II, spiritul extazului

În 1925, Le Courbusier foloseşte pentru prima oară termenul Art Deco într-o serie de articole despre Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, desfăşurată în Paris, în 1925. Desemnează, atunci, noul curent artistic ce accentuează caracterul deocrativ în detrimentul funcţionalităţii. Adoptat rapid de către aristocraţia din întreaga lume, caracterul geometrizant al stilului Art Deco va inflenţa de la arhitectură şi design vetimentar, obiecte şi mobilier, până la designul de automobile, devenind simbol al glamour-ului interbelic.

Compania Rolls Royce, înfiinţată în 1904, prin parteneriatul încheiat între inginerul Henry Royce şi afaceristul Charles Rolls, pune accent, încă de la început, pe exclusivitate. Interesaţi de crearea unui automobil de lux în pas cu vremurile, Rolls Royce înlocuieşte, în 1925, legendarul model Silver Ghost cu modelul de inspiraţie Art Deco, New Phantom, cunoscut mai târziu ca Phantom I, şi înlocuit în 1929 cu varianta Phantom II. Model cu motor şi şasiuri îmbunătăţite, dar şi cu o caroserie cu linii ceva mai curbe care o fac şi mai atrăgătoare pentru aristocrații ce pe timp de weekend iau calea sudului Franţei.

Este epoca în care Hollywoodul american crează o nouă elită. Charlie Chaplin sau cuplul Mary Pickford - Douglas Fairbanks se bucură de o enormă popularitate, iar pentru a-şi justifica statutul etalează un stil de viaţă opulent. Şi ce altceva le-ar fi putut atesta mai elocvent statutul social, dacă nu rafinamentul maşinilor britanice? Așa se face că, în 1919, Rolls Royce deschide o fabrică de asamblare în Springfield, Massachusetts, pentru a evita creşterea preţului de vânzare, prin aplicarea taxelor vamale, dar şi pentru a reduce termenele de livrare.

Afacerea s-a arătat rentabilă până în 1929, an încheiat cu un profit de 130.000$. Însă Black Tuesday nu a iartat pe nimeni; anul următor perderile s-au ridicat la 700.000$. Compania se vede nevoită să închidă fabrica şi să reia importul şasiurilor rulante pentru modelul Phantom II, asamblate în Marea Britanie, în uzina din Derby, și carosate în S.U.A., în atelierele Brewster. O companie cu tradiţie, înfiinţată în 1810, de către James Brewster, ce trece de la producţia de trăsuri la comercializarea de automobile. Este, de altfel, dealerul cu care Rolls Royce a intrat pe piaţa americană, în 1914, colaborare reluată în intervalul 1931-1934, atunci când şasiurile Phantom II soseau în Long Island de la uzina din Derby.

Cu toate că este menţinut preţul modelului anterior, Phantom II a fost radical modificat: a fost schimbat şasiul; vechile arcuri montate în consolă au fost înlocuite cu arcuri semieliptice cu foi; cutia de viteze de la modelul I, conectată la ambreiaj printr-un arbore cardanic, a fost montată direct pe motor; puntea spate a fost schimbată, ca şi modalitatea de lubrifiere a sistemului de suspensie, acţionat de şofer printr-o simplă apăsare de pedală. Două dotări au fost revoluţionare la acel moment: frânele servoasistate şi sistemul de autocurăţare a filtrului de ulei (printr-un mecanism conectat la timoneria ambreiajului). Motorul cu şase cilindri în linie și cu o capacitate de 7668 cmc dezvoltă 44 CP. Cutia manuală de viteze cu patru trepte a fost sincronizată în treptele a III-a şi a IV-a în 1932, iar în viteza a II-a în 1935. Reducerea greutăţii automobilului a făcut ca acesta să fie mult mai rapid, viteza maximă atinsă fiind, în funcţie de tipul de caroserie, între 140 km/h şi 148 km/h. Modelul a fost produs în perioada 1929-1935, în 1767 de exemplare.

Primul șasiu rulant Phantom II a fost debarcat în America în anul 1931. Reclamele vremii anunţau că automobilul este produs în Marea Britanie şi este adaptat şoselelor americane, fiind disponibile mai multe tipuri de caroserii Brewster. Primul automobil carosat pe şasiul Phantom II a fost disponibil în 1934, până la acel moment firma vânzând doar şasie rulante, de unde şi unicitatea majorităţii exemplarelor.

Piaţa americană, complet diferită de cea europeană, a fost o adevarată provocare pentru Rolls Royce. Clienţii se arătau nemulţumiţi de decalajul dintre momentul lansării unor noi modele sau echipări în Anglia şi cel al disponibiltăţii pe piaţa americană. În plus, preţul automobilelor Rolls Royce era de două, trei ori mai mare decât al mărcilor americane din clasa de lux. Spre exemplu, în 1924 preţul de vânzare al unui Rolls Royce Brewster Pall Mall era de 12.930$, în timp ce un model cu acelaşi tip de caroserie, touring, era vândut de Pierce-Arrow cu 5.250$, iar de Cadillac cu puțin peste 3.000$. Însă tocmai în această diferenţă de preţ se traducea renumele britanic, câştigat prin atenţia deosebită acordată celui mai mărunt detaliu, prin finisaje executate manual, în lemn de esenţă rară şi cea mai fină piele. Sunt caracteristici care s-au menţinut până astăzi, regăsindu-se şi la cele mai noi modele Rolls Royce; mașini care au reuşit să atingă luxul absolut, vizând chiar perfecţiunea.

Modelul Rolls Royce prezentat a fost produs în 1932 şi este echipat cu o caroserie Brewster berlină. Este un model extrem de rar, fiind unul dintre cele 125 de Phantom II produse în uzina din Derby, cu direcţia pe partea stângă şi expediat spre vânzare în S.U.A. (în total 116, restul au fost comercalizate în Europa şi Canada). Drumul parcurs este cu atât mai lung cu cât acest Phantom II s-a întors acasă, în Europa, aflându-se în posesia unui colecţionar român. Iar eleganţa britanică pare-se că a stârnit multe pasiuni, alte două maşini similare fiind importate în România în ultimii doi ani.

bottom of page